Evaluare clinică, psihoterapie, consiliere psihologică și dezvoltare personală.

Tehnici de liniștire a bebelușului: conectarea la ritmul lui interior

Tehnicile de liniștire a bebelușului prezentate în acest articol sunt selectate, (traduse și sintetizate) în acord cu experiența personală și convingerile privind îngrijirea armonioasă a bebelușului (vezi sursă la finalul articolului). Deși acestea sunt prezentate ca un sprijin pentru părinții bebelușilor cu nevoi ridicate, pot fi o resursă importantă pentru orice părinte sau îngrijitor care caută liniștirea bebelușului.

” Bebelușii se agită și părinții îi consolează: aceasta este realitatea vieții unei noi familii. Prima ta prioritate ca părinte va fi să-ți dezvolți aptitudinile de a consola bebelușul. În timp ce multe persoane fac intuitiv ceea ce reușește să liniștească un bebeluș agitat (probabil pentru că aceste lucruri au fost făcute înainte pentru ei), alte persoane sunt aruncate într-o stare de panică și nu au nici un indiciu (probabil pentru că ei nu au fost consolați bebeluși fiind).”

Cele mai liniștitoare tehnici implică cel puțin unul dintre următoarele patru aspecte:

*mișcarea ritmică (stimulare vestibulară);
*sunetele liniștitoare (stimulare auditivă);
*priveliștile încântătoare (stimulare vizuală);
*contact fizic apropiat şi atingeri (stimulare tactilă).

“Majoritatea tehnicilor de liniștire (exceptând cele vizuale) constau în re-crearea condițiilor din pântec cu care bebelușul a fost obișnuit timp de 9 luni.”  

Încearcă aceste tehnici ca punct de pornire și apoi improvizează. Amintește-ți că bebelușul tău este o ființă unică. După câteva luni, tu și bebelușul tău veți avea un repertoriu larg de tehnici de liniștire care funcționează.

Mișcarea care liniștește

1. Purtarea bebelușului într-un sistem ergonomic de purtare (wrap, sling etc)

Cercetătorii privind dezvoltarea infantilă sunt unanim de acord că bebelușii care sunt purtați mai mult plâng mai puțin. În plus, cercetările au arătat că bebelușii purtați cel puțin 3 ore pe zi plâng cu 40% mai puțin decât bebelușii care nu sunt purtați atât de mult.

Purtarea bebelușului pentru a-l liniști nu face referire la a pune bebelușul în sistemul de purtare atunci când este agitat, ci a-ți purta bebelușul mai multe ore pe zi înainte ca bebelușul să se agite, anticipându-i astfel nevoile.

Iată de ce purtarea bebelușului funcționează:

*  Este ca un pântec exterior – Cuibărit la piept, între brațele și lângă fața părintelui, bebelușul are parte de cel mai liniștitor mediu posibil. Ritmul mersului mamei îi amintește de ritmul de care s-a bucurat în pântec, iar vocea liniștitoare a părințelui este la “o respirație distanță”.

* Vedere din plin – A fi în brațe oferă avantajul vederii de la nivelul adultului, de sus, distrăgând bebelușul de la a se agita prin stimularea lui vizuală.

* Instantă repliere – Bebelușul învață să asocieze purtarea lui cu condițiile liniștitoare, astfel că anticipează plăcerea de a fi în apropierea părintelui, în brațe, “uitând” a se agita.

* Face viața mai ușoară pentru părinți – Oferă mobilitate, având mâinile disponibile și putând merge în mai multe locuri, iar bebelușul se va agita mai puțin, considerând că se află acasă oriunde ar fi căci acasă înseamnă în brațele tale.

* Familiaritatea aduce mulțumirea – A fi purtați constant îi face pe bebeluși mulțumiți pentru că se află în contact cu sunetele, mișcările, atingerile și vederile familiare oferite de părinte, iar cuibăriți astfel într-o poziție liniștitoare se simt mai protejați de necunoscut, ajustându-și agiatația.

* Proximitatea favorizează liniștirea – Fiind atât de aproape de fața mamei, aceasta are oportunitatea de a observa pre-semnalele agiației, putând-o ajuta să învețe ceea ce bebelușul încearcă să îi comunice încât să poată interveni pentru a-i satisface nevoile înainte ca agitația să escaladeze în plâns. Bebelușul va învăța astfel să aleagă semnale mai puțin tumultoase, întrucât știe că, purtat fiind, acele semnale primesc un răspuns imediat de consolare.

* Purtarea pe timp de stres – Timpul petrecut purtat poate transforma un copil stresat într-unul ce va reveni la joaca plăcută în 10 minute. Chiar și la 2 ani jumătate sau trei ani un anume comportament nepotrivit poate semnala că în loc de a lua o pauză (“time out”) este nevoie de apropiere (“time in”): micuțul se poate cuibării recunoscător în poziția cândva familiară în sistemul de purtare. Cumva, descoperirea faptului că acest loc este încă disponibil pare a fi tot ceea ce copilul are nevoie pentru a reveni la starea de calm.

*  Descoperirea purtării liniștitoare – Unii bebeluși pot avea inițial dificultăți în a se acomoda într-un sistem de purtare. Pentru cele mai bune rezultate pe termen lung, puteți obișnui bebelușul să fie purtat încă din prima săptămână. Este nevoie de exersare practică, dar curând purtarea va deveni firească în îngrijirea bebelușului tău. Poți lua lecții de la părinții care și-au purtat îndelung bebelușii, în diverse poziții și diverse circumstanțe. Găsește unul dintre acești experți care să-ți arate cum să-ți porți bebelușul încât să fie confortabil pentru tine și liniștitor pentru bebeluș. Continuă să experimentezi diferite poziții până găsești una care funcționează; poziția preferată se poate schimba în funcție de dispoziția bebelușului și de dezvoltarea sa motrică.

2. Dansul cu bebelușul tău

Este natural ca mișcarea să liniștească bebelușii agitați. Întreaga lor existență uterină a fost o experiență în mișcare. Bebelușii tânjesc mișcare după naștere, fiind firească pentru ei. A fi nemișcat îi face confuzi pe bebeluși, căci nu înțeleg nemișcarea și îi sperie. Așadar, mișcarea îi relaxează. 

Liniștirea bebelușului prin dans este bazată pe principiul fiziologic numit “stimulare vestibulară”: în urechea internă a bebelușului se află trei mici “balanțe” – responsabile pentru echilibru – care alcătuiesc sistemul vestibular. Acestea sunt dispuse pentru cele trei planuri de mișcare: sus și jos, înainte și înapoi, și într-o parte și în alta (stânga-dreapta). Pașii de dans care utilizează toate aceste trei tipuri de mișcare stimulează cel mai bine sistemul vestibular și sunt mai probabili să liniștească bebelușul. Dacă bebelușii ar putea să aleagă coregrafia propriilor pași de dans, ritmurile care conțin mișcări în toate cele trei planuri ar fi preferatele lor.

În continuare sunt prezentate câteva exemple de ritmuri liniștitoare pe care le puteți încerca. Amintiți-vă întotdeauna că fiecare părinte descoperă ritmul de dans care se potrivește cel mai bine dispoziției ambilor parteneri, adult și bebeluș, iar cheia dansului cu bebelușul este să improvizezi.

* Legănarea (The swing) – bebelușul este susținut în poziția cuibărit spre gât (“neck nestle”) și legănat într-o parte și alta (stânga-drapta) cu intensitatea mișcării preferate de bebeluș.

* Variația legănării (The dip) – îndoi genunchii și apoi, printr-o mișcare de legănare, revii ușor sus și repeți mișcarea.

* “Glisarea” (The hop) – îndoi genunchii și ridici puțin un picior, apoi pe celălalt (în timp ce primul coboară). Creezi o mișcare săltăreață pe piciorul care îți susține greutatea şi glisezi de pe o parte pe alta în timp ce alternezi picioarele. Pentru a da mai mult efect mișcării poți să te ridici pe vârfuri dacă bebelușului îi place astfel.

* “Hâțânarea” (The bounce) – ține bebelușul cu fața la tine, având o mână sub fundul lui și cealaltă ca suport pentru gâtul lui. Hâțână-l lent sus și jos cu o rată de 60 până la 70 de mișcări pe minut, folosindu-ți mâinile sau picioarele. Privește bebelușul și faceți contact vizual. O altă variație este să ții la fel bebelușul și sâ îl hâțâni lent pe o trambulină sau în timp ce stai pe o minge de gimnastică. Unii bebeluși preferă mișcarea mai viguroasă decât alții, așa că experimentează. Adesea, cu cât nevoia este mai ridicată cu atât mai intensă mișcarea. Bebelușul are nevoie să te sincronizezi cu nivelul lui de energie. Dar fi atent(ă) la folosirea forței:acest dans nu trebuie să fie niciodată o scuză pentru a-ți “pedepsi” bebelușul. Dacă bebelușul continuă să plângă pe măsură ce îl hâțâni mai viguros, ai putea descoperii că începi să simți furie și să îl hâțâni atât de tare cât să-i facă rău. Oprește-te, calmează-te și încearcă altceva.

*Legănare înainte-înapoi – îndoi picioarele din glezne (și din genunchi, dacă ai energie) și odată ce ai prins ritmul acestei mișcări o poți coordona simultan cu legănarea stânga-dreapta.

*Valsul – Pașii sunt mișcări de alunecare: pe măsură ce te ridici pe vârfurile unui picior, celălalt picior alunecă în față pentru a-l ajunge pe întâiul. Dacă nu ai învățat nicidată să valsezi, poate te va ajuta să adaugi muzică pentru a prinde ritmul.

*Tangoul – Majoritatea bebelușilor preferă dansuri lente, dar pentru unii bebeluși opririle și pornirile bruște, schimbările de direcție ale tangoului îi surprinde și îi distrage de la agitația lor.

* Învârtitul – În timp ce majoritatea dansurilor vor fi în cele trei direcții care liniștesc (sus-jos, stânga-dreapta, înainte-înapoi), unii bebeluși apreciază adăugare unor piruete ritmului de dans. Ține bebelușul în poziția de hâțânare descrisă anterior și fă o piruetă de 180 grade. Oprirea bruscă îl va face să deschidă ochii și dacă reușești să faci imediat contact vizual cu el continuând să te miști, probabil va abandona plângerile și te va privi, cel puțin câteva momente.

3. Legănatul într-un leagăn de bebeluș 

Este important să nu fie exagerată folosirea leagănului. Un bebeluș cu nevoi ridicate, dacă nu îl respinge din primul moment, va avea tendința să se atașeze profund de un leagăn dacă va fi pus în el rutinier. Este important în mod special pentru bebelușii cu nevoi ridicate să creeze legături de atașament cu persoane, nu obiecte.

4. Plimbatul cu mașina 

Şofează cel puțin 20 de minute, preferabil fără opriri, și apoi revino acasă cu bebelușul (sperăm) adormit în scăunelul său.

5. Mersul cu bebelușul în brațe/sistem de purtare 

Una dintre cele mai ușoare modalități de a liniști un bebeluș este o simplă plimbare. Nu doar că liniștește bebelușul, ci și relaxează părinții întrucât exercițiile fizice stimulează eliberarea în organism a endorfinelor, hormonii naturali de relaxare a corpului.

Cercetările arată că mișcarea stimulează dezvoltarea celulelor creierului și contribuie la organizarea de ansamblu a sistemului nervos al copilului. Din moment ce considerăm că unii dintre copiii cu nevoi ridicate au comportamentul pe care îl au ca urmare a unui sistem nervos dezorganizat, mișcarea va ajuta la organizarea comportamentului lor.

6. Îngrijirea colicilor

*Întinderi pe ante-braț – așază capul bebelușului la încheietura cotului tău și întinde bebelușul cu burtica de-a lungul ante-brațului tău, ținându-l ferm de zona scutecului (vezi imaginea de mai jos). 

Ante-brațul tău va apăsa pe abdomenul său tensionat. Când membrele tensionate ale bebelușului încep să atârne în loc să se întindă, înseamnă că bebelușul începe să se relaxeze. Pentru a varia, încearcă inversarea poziției, cu obrazul bebelușului în palma ta și zona scutecului la încheietura cotului. (vezi imaginea de mai jos)

*Îndoiri de colici – Bebelușii care își tensionează burtica și își arcuiesc spatele adesea se liniștesc în această poziție. Așază bebelușul cu spatele lipit de pieptului tău și înconjoară-l cu brațele pe sub funduleț. Pentru eliberarea gazelor poți adăuga mișcarea de pedalare a picioarelor bebelușului.(vezi imaginea de mai jos) 

Poți încerca inversarea poziției, mutându-l cu fața spre tine: picioarele și zona șezutului presate de tine, sprijinindu-i cu un braț fundulețul și cu celălalt gâtul. În această poziție puteți face contact vizual. (vezi imaginea de mai jos)

* Pedalând în poală – Întinde bebelușul pe spate în poala ta, cu picioarele spre abdomenul tău și capul odihnindu-i-se pe genunchii tăi. Ridică-i și coboară-i picioarele într-o mișcare de pedalare, în timp ce adaugi expresii faciale distractive.

* Cuibărirea sub gât (vezi în continuare: Atingeri care relaxează)

Sunete care liniștesc

Alături de mișcare, majoritatea bebelușilor sunt liniștiți de sunete, preferabil unele care amintesc de viața intrauterină. Cele mai liniștitoare sunete sunt ritmice, monotone, cu o tonalitate joasă și o calitate de murmur, cu lente creșteri și descreșteri în intensitate, și un pattern de sunete care se repetă cu o rată de 60-70 bătăi pe minut. “Zgomotul alb” ar putea adormi o minte supra-agomerată, liniștindu-o: un sunet monoton, repetitiv, ce implică toate frecvențele auditive ale urechii umane. Următoarele sunete pot funcționa precum “zgomotul alb”, liniștind bebelușul:

1. Ticăitul zgomotos al unui ceas
2. Sunetul apei care curge la duș

3. Sunetul aspiratorului 

Poți purta bebelușul în timp ce aspiri {sau poți înregistra zgomotul/poți folosi o aplicație de telefon care redă printre alte sunete liniștitoare pentru bebeluș și zgomotul aspiratorului})

4. Sunetul aerului condiționat sau al mașinii de spălat vase

5. Sunetul unui metronom setat la 60 de bătăi pe minut
6. Sunetul unei cascade, al valurilor mării/oceanului sau sau al apei care curge la robinet (înregistrate sau live)

7. Cântece de adormit improvizate 

Bebelușii se liniștesc cel mai bine cu melodii care cresc și descresc lent, cu teme repetitive ce se estompează treptat. Poți alege un ton simplu, cum ar fi Frere Jacques, și să improvizezi cuvintele (exemplu în limba enegleză: “Time for sleeping, time for sleeping,/ Jason dear, Jason dear./ Mommy’s very tired, Mommy’s very tired,/ Go to sleep, go to sleep.” – folosind tonul melodiei Frere Jacques)

8. Realizarea unei colecții de muzică liniștitoare 

Majoritatea bebelușilor preferă muzica clasică, precum Mozart și Vivaldi. Mulți se relaxează pe muzică precum cea de flaut sau chitară clasică. O cutiuță muzicală care cântă melodii de Brahms poate liniști bebelușul.??? Uneori, faptul că ascultați muzică liniștitoare întreaga zi poate ajuta bebelușii mai mari să aibă zile mai relaxate (și pe părinți de asemenea).

9. Zgomotul mașinii de spălat 

Bebelușul securizat în scaunul de mașină și așezat pe mașina de spălat pornită poate adormi datorită combinației de sunete și vibrație; niciodată nu lăsați copilul nesupravegheat într-o asemenea situaţie: scaunul de mașină poate cădea cu ușurință din cauza vibrațiilor! 

Sunete de evitat: 

Fiecare bebeluș va avea sunete care îi vor displăcea sau îl vor speria, aceste fiind de cele mai multe ori intense, stridente, bruște și sacadate, precum cel al blenderului. În funcție de etapa dezvoltării în care se află poate prefera sunete anterior temute sau se poate teme de sunete pe care obișnuia să le prefere, precum cel al aspiratorului. De asemenea, sunetele care îl liniștesc vor funcționa o anumită perioadă, în acord cu etapa de dezvoltare în care se află, după care bebelușul poate prefera alte sunete pentru a se liniști (sau pentru a adormi).

Priveliști care încântă

O imagine captivantă îi poate distrage pe unii bebeluși de la a se agita.

1. Oglinda magică

Ține-ți bebelușul în fața unei oglinzi pentru a se privi; puteți să îi așezaţi o mânuţă sau un picioruș pe oglindă.

2. Fața veselă

Petrece mult timp față în față cu bebelușul tău, exagerând expresiile faciale plăcute pe care i le arăți. Reține ce expresii faciale îi plac și folosește-le pe acelea când se agită. Bebelușii cu nevoi ridicate au nevoie de o multitudine de experiențe de conectare, iar contactul față în față, privire în privire, este cel de care au nevoie pentru a știi că sunt auziți și văzuți în mod clar. Oferă-i bebelușului o schimbare bruscă a feței, afișează cea mai amuzantă sau dramatică expresie facială, căci acestea captează atenția bebelușului. Această conectare este motivul pentru care bebelușii cu nevoi ridicate cresc a fi buni cumunicatori, sensibili la limbajul corpului și la indiciile nonverbale: au parte de practică din plin. De asemenea, observă când este cazul să te retragi: contactul intens, constant sau brusc, față în față îi poate face pe bebeluși anxioși.

3. Atracții vizuale care se mișcă (stimuli vizuali): 

Candelabrul sau lustra, pendulumul unui ceas vechi, un duș curgând, o lustră-aerotermă, un acvariu, curgerea apei, frunzele copacilor mișcate în vânt sau umbrele lor mișcându-se pe iarbă, mașinile în mișcare, valurile mării/oceanului, un metronom, copii care se joacă, animale de companie care se joacă, focul din șemineu și altele asemenea acestora.

Cu cât ai parte de mai multe interacțiuni cu bebelușul, cu atât devii mai abil în a-l consola și a te distra în timp ce faci acest lucru. Un tătic a încercat diverse tehnici pentru a-și liniști bebelușul până când a descoperit că bebelușul nu se mai agita când privea pop-cornul cum sărea.

Atingeri care relaxează

Bebelușii cu nevoi ridicate au mușchi tensionați ce au nevoie de ajutor pentru a se relaxa. Orice bebeluș are nevoie de multe atingeri, iar bebelușii cu nevoi ridicate au nevoie de și mai multe (desigur). Nu există atingere mai liniștitoare decât aceea piele pe piele, deși pentru unii bebeluși aceasta poate fi o experiență percepută ca stimulare. Bebelușii care petrec timp după naștere în unitățile neonatologice de îngrijire intensivă tind să aibă o nevoie ridicată pentru atingere plăcută, din moment ce atât de mult din atingerea experimentată în spital a fost una dureroasă. Unii bebelușii cu nevoi ridicate foarte sensibili chiar se retrag în fața atingerilor pentru că le găsesc amenințătoare sau supra-stimulante. În acest caz, o rutină a atingerilor grijulii, gentile poate obișnui progresiv bebelusul să fie atins și îl va ajuta ca la un moment dat să aprecieze atingerea.

1. Masajul pentru bebeluși

Aceasta este o modalitate plăcută a atingerii și liniștirii bebelușului. Poți învăța arta masajului pentru bebeluși de la un instructor specializat în aces domeniu, ceea ce poate fi extrem de util dacă copilul tău pare a fi suprastimulat prin atingere. De asemenea, poți învăța utilizând instrucțiunile din cartea “Infant Massage: A handbook for loving parents”, de Vimala Schneider (Bantam Book, 1989).

2. Îmbrățișarea caldă

Aceasta este o metodă de liniștire la care tații pot excela: părintele întins așază bebelușul pe pieptul său, piele pe piele, urechea acestuia aflându-se deasupra inimii tatălui. Pe măsură ce bebelușul simte ritmul inimii, plus mișcarea sus-jos a respirației, vei simții cum se detensionează: pumnii se descleștează, iar mâinile îi vor atârna libere pe pieptul tău. Începând cu vârsta de 3-4 luni, bebelușul se poate foii și rostogoli cu ușurință de pe pieptul tău: Poți încerca să-l lași să se cuibărească lângă tine, cu capul la sub-brațul tău, burtica odihnindu-i-se comfortabil lângă pieptul tău, pe lateral. În această poziție urechea bebelușului încă mai poate auzi ritmul inimii și simți mișcarea respirației.

3. Cuibărirea la gât

Acesta este încă o tehnică de liniștire la care tații excelează: în timp ce te plimbi, dansezi sau ții bebelușul întins pe pieptul tău, așază-i capul pe gâtul tău, sub bărbie. Poți cânta sau fredona o melodie cu tonalitate joasă în timp ce te legeni într-o parte și în alta (stânga-dreapta). Vibrația vocii tale se transmite în capul bebelușului și îl poate adormi. (vezi imaginile de mai jos)

4. Cuibărirea pentru alăptare

Poți dezbrăca bebelușul în scutec și vă întindeți împreună: curbându-ți corpul după forma lui precum un uter, față în față, burtică lângă burtică, în timp ce bebelușul se poate alăpta. Puterile liniștitoare naturale ale atingerii, suptului, respirația ta și ritmul inimii, alături de atingeri gentile ale degetelor tale, vor relaxa bebelușul, adormindu-l. 

5. O baie caldă împreună

Aceasta se adresează mamei și bebelușului: mamele bebelușilor cu nevoi ridicate au multe ore de “hidroterapie” la activ, căci funcționează. Așezată într-o cadă semi-plină primești bebelușul în brațe sau dacă ești singură pui anterior bebelușul într-o scoică, alături de cadă. Așezi bebelușul cu burtica pe burtica ta și îl lași să se alăpteze dacă dorește. O baie caldă relaxează atât mama, cât și bebelușul.

Continuă să explorezi diferite ritualuri de liniștire și vei găsi o modalitate de a-ți liniști bebelușul. Unele tehnici pe care le încerci ar putea fi supra-stimulante și l-ar agita pe bebeluș și mai mult, dar vei învăța experimentând. Uneori s-ar putea să descoperi că cea mai bună modalitate de a-ți liniști bebelușul este să creezi, pe cât posibil, o experiență “înapoi în pântec”.

Cu drag, psiholog Ioana Neacșu

Cu drag, psiholog Ioana Neacșu

Articolul a fost publicat inițial în octombrie 2017.

Fotografiile sunt preluate de pinterest.com şi nu deţin drepturi de autor pentru acestea, iar imaginile alb-negru sunt extrase din sursa articolului (autorii deţin drepturile asupra acestora).

*Sursă: traducere selectivă din “The Fuzzy Baby Book: Parenting Your High-Need Child From Birth to Age Five”, William Sears, M.D., and Martha Sears, R.N.  

Leave a Reply

Your email address will not be published.