
☀️Serviciile psihologice de consiliere și psihoterapie individuală despre care voi povesti în continuare sunt oferite persoanelor care au trecut recent printr-o despărțire/separare sau printr-un divorț, cât și persoanelor care intenționează să încheie o relație de cuplu disfuncțională/toxică.
~ CE ANUME CONTRIBUIE LA CONFLICTUL RELAȚIONAL? ~
🤍 Fiecare dintre noi avem un set de convingeri și valori care ne ghidează pe parcursul vieții sprijinindu-ne în luarea deciziilor personale. Atunci când sistemul valoric al partenerilor în cuplu este foarte diferit, în ciuda altor compatibilități care i-au atras la începutul relației, aceștia ajung să evolueze în direcții diferite. Această evoluție diferită este observată în dinamica relațională fie prin numeroase conflicte repetitive, care nu ajung să fie rezolvare din cauza incompatibilității valorilor personale ale partenerilor, fie printr-o distanțare emoțională a acestora, ajungând să se simtă ca doi străini.
💛 Stilul de atașament dobândit în copilărie în relația cu figura primară de atașament (adesea mama) dictează la maturitate tiparul atracției și alegerilor romantice, tinzând să punem în scenă dinamica relațională care ne este cea mai familiară (chiar dacă poate fi disfuncțională/nesănătoasă). În mod subconștient, prin alegerea unui anumite partener și prin felul cum relaționam cu partenerul reproducem tiparul iubirii pe care am primit-o în copilărie, sperând să reparăm ceea ce în trecut ne-a rănit prin carență emoțională sau/și abuz emoțional (în cazurile atașamentului ne-securizant de tip anxios-ambivalent/ evitant/dezorganizat).
Relația de cuplu de lungă durată, ca și procesul terapeutic de lungă durată, reprezintă o oportunitate de conștientizare a tiparelor personale de relaționare, a reacțiilor automate venite rănile trecutului, precum și a convingerilor personale care sabotează relația de cuplu (“nu merit să fiu iubit(ă)”, “trebuie să îl provoc pentru a-i testa iubirea”, “îmi este mai bine singur”, “relația îmi limitează libertatea” etc). Astfel, prin conștientizări repetate, relația de cuplu devine terenul propice pentru negocierea matură a propriilor așteptări și dorințe, precum și prilej de progres personal prin asumarea angajamentului față de tine însuți/însăți ca adult în permanentă auto-actualizare și față de partener, ca sprijin reciproc în depășirea obstacolelor relaționale.
🧡 Deși poate că nici unul dintre parteneri nu este rău intenționat, în anumite relații romantice dinamica devine cu ușurință una toxică pentru fiecare dintre parteneri: conflictele sunt încărcate de abuz emoționale sau/și fizic, încălcarea repetată a limitelor personale, invadarea intrusivă a spațiului personal/intimității individuale, gelozie patologică, izolarea emoțională sau/și fizică a partenerului, o continuă luptă pentru putere în detrimentul colaborării sănătoase. Astfel, relația devine un câmp de război în care partenerii nici nu renunță unul la altul, nici nu acceptă o re-negociere a relației pentru a ajunge la pace. Atunci când cuplu are copii, conflictele explozive marchează traumatic dezvoltarea acestora, partenerii folosind existența copiilor ca pe încă un motiv de încrâncenare a luptei pentru relație, cât și în interiorul ei.
❤️Sunt însă și situații în care unul dintre parteneri îl abuzează în mod repetat pe celălalt, stabilindu-se o dinamică victimă-agresor din a cărei spirală nesfârșită a suferinței victima abuzului domestic nu reușește să iasă. De aceea, identificarea tendințelor patologice ale partenerului (gelozie morbidă, dependențe, impulsivitate, agresivitate, tulburări de personalitate cu predispoziție către abuz al partenerului, precum narcisică, antisocială, histrionică sau borderline) contribuie la conștientizarea dinamicii relaționale disfuncționale și construirea curajului interior de a ieși din rolul de victimă și, implicit, de a ieși dintr-o relație abuzivă.
~ CUM VOM LUCRA ÎMPREUNĂ ~
Indiferent cine este acela care inițiază separarea sau divorțul, ieșirea dintr-o relație de lungă durată presupune o re-definire identitară pentru ambii parteneri.
Astfel, de cele mai multe ori, foștii parteneri necesită sprijin pentru:
- acomodarea cu noul statut relațional și implicațiile sociale,
- re-semnificarea despărțirii/schimbării ca oportunitate de progres personal,
- înțelegerea dinamicii specifice relației de cuplu finalizate,
- clarificarea tiparului personal de relaționare în relațiile cuplu,
- regăsirea sinelui individual în afara relației de cuplu și conștientizarea propriilor nevoi,
- activarea resurselor personale pentru găsirea de noi scopuri și visuri personale,
- ajustarea implicării în activitățile de zi cu zi, cât și a planurilor de viitor,
- conturarea unui nou sens al existenței personale în afara relației de cuplu.
Maniera de lucru terapeutic este una experiențial-unificatoare, tinzând spre ancorarea în aici și acum.
Scopul ultim al procesului terapeutic, precum și al consilierii psihologice este dezvoltarea unor strategii sănătoase de a face față stresului inerent vieții de zi cu zi, cât și experiențelor dureroase iminente în existența umană. 💪🏻
În prima ședință vom stabili obiectivele întâlnirilor noastre, pe parcurs menținându-ne deschiși către noi scopuri asociate procesului terapeutic. 🤝🏻
~ DESPRE MINE ȘI FORMAREA MEA PROFESIONALĂ ~
În 2016 am absolvit Masterul Psihologie Clinică – evaluare și intervenție terapeutică, și în aceeași perioadă am devenit și mamă. Odată cu aceasta am înțeles treptat, cu fiecare celulă, efortul permanent al fiecărui părinte de a se adapta la solicitările acestei enorme responsabilități: a făuri oameni. Ulterior mi-am completat formarea profesională cu Psihoterapia Experiențial Unificatoare, cât Masterul Evaluarea, Consilierea și Psihoterapia Copilului, Cuplului și Familiei.
Puteți afla alte detalii despre formarea mea profesională și experiența în profesie accesând site-ul cabinetului sau pagina de Facebook.
În prezent lucrez predominant online, în cabinetul individual, oferind servicii psihologice adolescenților și adulților aflați în diverse etape ale vieții și în diverse colțuri ale țării și lumii.🙏🏻
Am lucrat în ultimii ani cu multiple persoane ce întâmpinau dificultăți asociate: conflictelor repetitive din cuplu, abuzului emoțional sau/și fizic, separarea după o relație de lungă durată, precum și dificultăți asociate infidelității, divorțului din motive diverse și familiei mono-parentale cu toate provocările ei.
Despre împăcarea cu tine însăți și cu fostul partener când ești mamă singură am scris în articolul “A fi mamă singură: către ritmul armonios al familiei monoparentale”
~ DETALII PRIVIND ȘEDINȚELE ~
💻Ședințele vor avea o frecvență săptămânală, durata unei ședințe fiind de 50 minute. Întâlnirile ONLINE se pot desfășura pe Skype sau pe WhatsApp de pe orice smartphone, laptop sau tabletă care dispune de un internet relativ stabil.
⏳Intervalele orare în care se pot desfășura ședințele: 09:00-20:00 de luni până vineri, putând opta pentru o zi/oră stabilă pentru toate ședințele sau stabilim săptămânal următoarea programare.
📞Programările se pot face prin apel sau mesaj/WhatsApp la numărul de telefon 0748661984
Psiholog Ioana Neacșu 🌱