
☀️Consilierea parentală este oferită părinților care întâmpină dificultăți asociate cu creșterea unui copil:
-> atipic din punct de vedere al neuro-devoltării (spre exemplu, Tulburare în Spectru Autist, Aspeger, întârzieri cognitive);
-> cu diagnostic ADHD sau ADD (tulburare de deficit de atenție sau/și hiperactivitate/impulsivitate) sau dacă suspectați că aceasta este dificultatea cu care vă confruntați;
-> cu tulburări emoționale (depresie, anxietate, somatizări), tulburări alimentare sau asociate cu imaginea propriului corp, tulburări de personalitate/personalitate accentuată (antisocială, narcisică, histrionică, borderline etc) sau care se confruntă cu o criză identitară legată de genul lui/ei;
-> cu tulburări comportamentale (spre exemplu, opoziționism provocator, agresivitate, încălcarea frecventă a regulilor);
-> cu anumite tulburări de procesare senzorială (spre exemplu, hipersensibilitate sau căutare de senzații intense) sau este un copil care “iese din tipare” și nu știți încă din ce motiv;
-> cu un temperament ce indică nevoi ridicate (high needs child)/ voință puternică (strong willed child)/ energic / hipersensibil (spre exemplu, este mai solicitant decât alți bebeluși/copii, având nevoie de mai multă atenție/limite/sprijin în reglarea emoțiilor);
-> supradotat cognitiv (inteligență generală mult deasupra mediei copiiilor de vârstă lui/ei, și, probabil, inteligență emoțională mai scăzută decât media);
-> care are un frate/soră aflat într-una din categoriile de mai sus (și întâmpină dificultăți derivate din dinamica familiei schimbată de cerințele fratelui/surorii).
~ CUM NE SCHIMBĂ ROLUL DE PĂRINTE? ~
🤍Toți părinții se confruntă periodic cu dificultăți asociate rolului de părinte sau dificultăți privind gestionarea reacțiilor copilului, precum și a reacțiilor celor din jur; însă când copilul trece printr-o suferință intensă, are dificultăți de adaptare sau se remarcă prin diferențe neuro-psihologice, perioadele solicitante pentru părinte sunt mult mai lungi și mult mai intense.
Despre cum rolul de mamă ne amprentează am scris și în articolul “Mamă, doar mamă. Sau și femeie? Om?”
💛În acest context devine o provocare gestionarea propriilor trăiri interioare în relație cu solicitările rolului de părinte: apar furie, țipete, tendința de a agresa fizic, de evitare a copilului, izolarea de mediul social, precum și simptome caracteristice tulburărilor emoționale, depresie, anxietate sau somatizări (tristețe, apatie, lipsă de motivație, amorțire emoțională, neliniște constantă, irascibilitate, gânduri auto-vătămătoare, dureri de cap, afecțiuni ale sistemului digestiv sau oboseală cronică, burn-out parental).
Despre riscul de a ajunge la burn-out când creștem un copil am scris în articolul “Burnout-ul matern: cauzele epuizării și prevenirea ei”
🧡Adesea părinții întâmpină dificultăți în a stabili un atașament sănătos cu copilul care “iese din tipare“, fiindu-i dificil să îi accepte comportamentul, sau, pot deveni atât de permisivi că au nevoie de repere pentru a stabili limite sănătoase și, odată cu acestea, a descoperi echilibrul între rolul solicitant de părinte și alte roluri din viața de zi (soț/soție, angajat(ă), mamă/tată a celorlalți copii pe care îi are).
Despre cum poți face față în creșterea unui copil cu nevoi ridicate (high needs child/ spirited child/ strong willed child/ sensitive child) am scris în articolul “Cum să faci față parentingului solicitant… menținându-ți ritmul interior”
❤️De asemenea, când părintele își crește singur copilul (familie mono-parentală), alături de un partener nou (familie reconstituită) sau alături de proprii părinți (împreună cu familia extinsă) poate întâmpina dificultăți în a gestiona părerile familiei despre comportamentul “diferit” al copilului, necesitând un efort în plus pentru a face față la provocările din relația cu ceilalți membrii ai familiei sau cu societatea în general (prieteni, cadre didactice, părinții colegilor copilului etc).
Despre împăcarea cu tine însăți/însuți și cu fostul partener când ești mamă singură am scris în articolul “A fi mamă singură: către ritmul armonios al familiei monoparentale”
~ CUM VOM LUCRA ÎMPREUNĂ ~
La baza consilierii parentale se află înțelegerea comportamentului copilului, astfel că primul pas în schimbare îl reprezintă observarea atentă și obiectivă a tiparului de reacții și modificări comportamentale (când se întâmpă, unde se întâmplă, cum se desfășoară relaționarea/experiența, ce stimuli declanșatori au fost, care a fost reacția, cum ai procedat ca părinte, ce răspuns ai primit etc). Pe baza observării curioase a propriului copil putem primi răspunsul la multe dintre dificultățile cu care ne confruntăm în relația cu el!
Astfel, după o primă observare a tiparului comportamental, putem înțelege nevoia neîmplinită care se află în spatele unei anumite reacții, precum și ce anume putem face pentru a avea relația armonioasă pe care ne-o dorim.
De asemenea, încă de la începutul consilierii parentale este nevoie să ne întrebăm dacă așteptările noastre sunt realiste (în contextul actual de viață, la vârsta din prezent a copilului, cu dificultățile concrete ale copilului), observându-ne propriul tipar de relaționare cu copilul.
Având această deschidere spre a înțelege dinamica părinte-copil, suntem pregătiți să învățăm despre etapele firești în dezvoltarea copilului, dobândind printr-o informare corectă abilitatea de a empatiza cu copilul, fără să mai considerăm reacțiile sale ca pe un afront personal.
Fiind disponibili către a cunoaște copilul pe care îl creștem în fiecare etapă a devoltării sale, îi permitem să ne ofere indicii despre tendințele sale firești, precum și despre cum putem hrăni calitățile și abilitățile sale naturale.
Maniera de lucru terapeutic este una experiențial-unificatoare, tinzând spre ancorarea în aici și acum, ca părinte și că om. Consilierea urmărește înțelegerea copilului bazată pe psiho-educație cu fundamente neuro-științifice, precum și stabilirea unei conexiuni emoționale sănătoase părinte-copil. Scopul ultim al procesului terapeutic, precum și al consilierii psihologice este dezvoltarea unor strategii sănătoase de a face față stresului inerent vieții de zi cu zi, cât și experiențelor dureroase iminente în existența umană. 💪🏻
În prima ședință vom stabili obiectivele întâlnirilor noastre, pe parcurs menținându-ne deschiși către noi scopuri asociate consilierii parentale. 🤝🏻
~ DESPRE MINE ȘI FORMAREA MEA PROFESIONALĂ ~
În perioada facultății am lucrat ca shadow pentru copii și adolescenți cu diagnostic în spectru autist, fiind atunci martoră directă a solicitărilor implicate de creșterea, îngrijirea și educarea unui copil atipic.
În 2016 am absolvit Masterul Psihologie Clinică – evaluare și intervenție terapeutică, și în aceeași perioadă am devenit și mamă. Odată cu aceasta am înțeles treptat, cu fiecare celulă, efortul permanent al fiecărui părinte de a se adapta la solicitările acestei enorme responsabilități: a făuri oameni.
Ulterior mi-am completat formarea profesională cu Psihoterapia Experiențial Unificatoare, cât Masterul Evaluarea, Consilierea și Psihoterapia Copilului, Cuplului și Familiei – lucrând din 2018 în cabinetul individual și în cadrul LSM Medical Clinic cu copii și adolescenți care se confruntau cu diverse dificultăți (depresie, tulburări de anxietate, deficit de atenție și hiperactivitate, întârzieri mentale, personalitate borderline, tulburări de identitate sexuală, tulburări de comportament, tulburări alimentare etc). Despre alte problematici cu care am lucrat puteți citi aici.
În prezent lucrez predominant online, în cabinetul individual, oferind servicii psihologice adolescenților, părinților, studenților și adulților aflați în diverse etape ale vieții și în diverse colțuri ale țării și lumii.🙏🏻
Puteți afla alte detalii despre formarea mea profesională și experiența în profesie accesând site-ul cabinetului sau pagina de Facebook.
~ DETALII PRIVIND ȘEDINȚELE:
💻Ședințele ONLINE vor avea o frecvență săptămânală, durata unei ședințe fiind de 50 minute. Se pot desfășura pe Skype sau pe WhatsApp de pe orice smartphone, laptop sau tabletă care dispune de un internet relativ stabil.
⏳Intervalele orare în care se pot desfășura ședințele: 09:00-20:00 de luni până vineri, putând opta pentru o zi/oră stabilă pentru toate ședințele sau pentru programarea săptămânală a ședințelor (în limita disponibilității).
📞Programările se pot face prin apel sau mesaj/WhatsApp la numărul de telefon 0748661984,
Psiholog Ioana Neacșu 🌱