
☀ Fie că vrei să-ți liniștești copilul sau să vă conectați emoțional, cântecul este prietenul vostru.
Pentru copil, cântecul – indiferent dacă este în limba maternă, o limbă familiară copilului sau una complet străină – este mult mai puternic decât cuvintele! (1)
Cântecul, comparativ cu monologul retoric fie el pe un tot adult sau copilăros, îi ține pe copii departe de neliniște și stres o perioadă de timp mai lungă. (3)
Cântecul captează atenția infanților*, ajutându-i să-și regleze emoțiile și să evite stresul. (1)

“Când se cântă, cuvintele nu par a conta, pentru că un cântec ritmat, plin de viață, pozitiv și plăcut, îi captivează pe copii.” (1)
Unul dintre aspectele ce fac cântatul atât de eficient în reglarea emoțiilor este faptul că este foarte repetitiv și predictibil; sincronizarea este precisă, ritmul este același. Astfel, poți aproape să hipnotizezi un infant, captându-i atenția sau distrăgându-l; ei devin captivați de apariția cântecului ritmic, repetitiv. (1)
*În întregul articol, termenul de “infant” face referire la copilul între 0-2 ani.
De asemenea, chiar dacă nu o arată în exterior, infanții pot fi la fel de implicați într-un cântec, precum adulții:
“Adulții pot dansa, pot legăna capul sau ține ritmul bătând cu degetele; creierul infanților urmărește ceea ce este în sincron cu muzica.”
De aceea, ca mamă, cântecul te ajută să te conectezi emoțional cu copilul tău:
Mamele din toată lumea le cântă copiilor lor în moduri remarcabil de asemănătoare, iar infanții preferă un anumit tip de cântece. Cu siguranță că nu e nevoie ca tempoul și cheia să fie perfecte sau profesioniste pentru ca mamele și infanții să interacționeze prin cântec. De fapt, infanții ar putea fi atrași de modul personalizat în care mama cântă, ceea ce îi încurajează să o privească și să comunice cu mama din priviri. (2)
Iar contactul vizual cu un infant determină ca undele cerebrale ale adultului și copilului să se sincronizeze: acest lucru susține comunicarea dintre cei doi, sincronizându-i când să vorbească și când să asculte, ceea ce va face învățarea mai eficientă pentru infant. (4)
În plus, pentru mamele cu depresie post-partum, cântecul direcționat spre copil creează o situație unică de beneficii reciproce. Prin cântec, infanții primesc atât de necesara stimulare senzorială care îi ajută să-și concentreze atenția și să fie mai receptivi la stimuli. În același timp, mamele au parte de atât de necesara distragere de la emoțiile și gândurile negative asociate cu depresia, simțindu-se în același timp capabile ca părinți. (2)
☀ Așadar, cântecul liniștește, conectează emoțional și facilitează contactul vizual necesar comunicării eficiente.
O altă modalitate ca părintele să se conecteze emoțional cu copilul este contactul fizic, căci…
☀ Avem nevoie de mângâieri și îmbrățișări pentru a supraviețui, pentru a crește și pentru a ne dezvolta.
Unul dintre cele mai crude experimente psihologice (5) își are meritul de a fi arătat cât de profundă este nevoia de atingere: doar foamea depășește nevoia de contact fizic, însă, odată satisfăcută aceasta, nevoia de atingere redevine vitală. Astfel, similar puilor de maimuță care au participat la Experimentul lui Harlow, infanții tânjesc după atingere umană, caldă, ocrotitoare, care oferă siguranță și alinare. De aceea se presupune că privarea infanților de mângâieri și îmbrățișări are ecou chiar și în anii de maturitate.

Știința a demonstrat recent că îmbrățișarea infanților are impact asupra ADN-ului lor. (6) Chiar contează cât de des este mângâiat un infant, lăsând efecte durabile și măsurabile la nivel molecular.
Copiii care primesc mai puține mângâieri au o ‘vârstă epigenetică’ mai mică decât cea așteptată pentru vârsta lor cronologică – adică sunt mai puțin maturi molecular. Acest lucru a fost asociat cu starea de sănătate mai fragilă și tipare de creștere negative la copii.
Așadar, lipsa mângâierilor are implicații negative asupra sănătății copilului la un nivel molecular! (6)
Chiar și adulții au un mare beneficiu în urma îmbrățișărilor! S-a demonstrat că persoanele care oferă și primesc îmbrățișări (non-sexuale) sunt mai fericite decât persoanele care nu îmbrățișează. (7)
☀ Așadar, ca într-o buclă a emoțiilor, fericirea părintelui (influențată și de îmbrățișări) va crește disponibilitatea acestuia pentru a oferi mângâieri și îmbrățișări copilului, dictându-i o dezvoltare armonioasă de profunzime, până la nivel molecular.
Privind în ansamblu, părintele care cântă și îmbrățișează oferă prin modelul relației sale cu copilul premisele unei dezvoltări armonioase pe termen lung: copilul interiorizează liniștirea, deprinde comunicarea eficientă, beneficiază de o sănătate robustă și simte că …este iubit.
Cu drag, psiholog Ioana Neacșu ☀
Articolul a fost publicat inițial în ianuarie 2018. Fotografiile din cadrul articolului sunt preluate de pe pinterest.com, şi nu deţin drepturi de autor pentru acestea.
Surse:
{Imaginile sunt preluate de pe pinterest.com și nu dețin drepturi de autor pentru acestea}
(1) Cântectul este eficient în liniștirea copilului: https://m.medicalxpress.com/news/2015-11-fussy-baby-persuasive-rhetoric.html
(2) Cântecul conectează mama și copilul: https://m.medicalxpress.com/news/2017-02-mothers-infants-song.html
(3) Cântecul liniștește pe o durată mai lungă: https://m.medicalxpress.com/news/2015-10-calms-baby-longer.html
(4) Victoria Leong et al. (2017). Speaker gaze increases information coupling between infant and adult brains, Proceedings of the National Academy of Sciences https://m.medicalxpress.com/news/2017-11-eye-contact-baby-synchronise-brainwaves.html
(5) Clip cu impact emoțional (nerecomandat gravidelor) – Experimentul lui Harlow: https://m.youtube.com/watch?v=OrNBEhzjg8I
(6) Beneficiile mângâierii infanților: Studiu asupra a 100 infanți, pe durata a 4 ani: părinții au consemnat comportamentul copilului și au detaliat îngrijirea oferită incluzând-o și pe cea bazată pe atingeri. La vârsta de 4 ani s-a prelevat o probă ADN de pe obrazul interior al copiilor și s-au comparat copiii care au primit multe atingeri cu cei care au primit puține atingeri.
(7) Beneficiile îmbrațișării asupra adulților: Persoanele care au fost însărcinate să ofere sau să primească 5 îmbrățișări pe zi au fost mai fericite după 4 săptămâni de experiment (spre deosebire de cei care consemnau cât citesc zilnic – fără legătură cu îmbrățișările). https://www.bakadesuyo.com/2012/01/do-hugs-really-make-us-happier/